5x wandelen in Lambiekland 

En blijf wat langer 

Het geheim van de geuze zit ‘m in de lucht van het Pajottenland en de Zennevallei. Daar zweven de wilde gisten die ’s nachts de open kuipen van de lambiekbrouwers besmetten. Net zoals ze al deden toen Bruegel nog inspiratie zocht in datzelfde mooie, glooiende landschap van boerenpaarden en watermolens. Geen beter moment om de streek en de brouwersambacht al wandelend te ontdekken dan tijdens de Maand van de Lambiek in oktober, als het gonst van de activiteiten. Blijf gerust een nachtje logeren. Vijf wandeltips!

Priorij-van-Bellingen

1. Alambicwandeling

Je wandeling  - 7,1 km
Op deze ontdekkingstocht van 7,1 km wandel je van hartje Lembeek naar het bijzondere Malakoffdomein, de ruïnetoren lijkt middeleeuws, maar niets is minder waar. Of Lembeek een verbastering is van ‘alambic’, een soort destilleertoestel? Niemand weet het zeker.
Bekijk de wandeling >

Even stoppen
Frank Boon blies de brouwtraditie in de jaren ’70 nieuw leven in. Bezoek een van de grootste familiale lambiekbrouwerij van de streek, met een eigen Biershop en de gezellige BOON Bar.

Op weg
Starten en eindigen doe je aan het station van Lembeek. Volg de virtuele knooppunten: 63 - 62 - 600 - 601 - 602 - 603 - 604 - 68 - 69 - 600 - 62 - 67 - 63.

Je verblijf
Bij B&B Villa Servais slaap je in de imposante villa die in 1847 werd opgetrokken in opdracht van cellist en componist François Servais. Volg van hieruit het kanaal richting Lembeek en je passeert een gigantische graffitimuur. 
www.villaservais.be

2. Lambiekstoemperwandeling

Je wandeling  - 9.6 km
Laat het treinstation van Halle achter je en al snel wandel je via het kronkelende Zennepad naar de bomen van het Kluisbos in Buizingen om uiteindelijk de stad in te duiken, richting de bekende Sint-Martinusbasiliek. Oh ja, een lambiekstoemper? Daarmee verbrokkelden ze vroeger een suikerklontje in een glas zure lambiek of geuze.
Bekijk de wandeling >

Even stoppen
Bart Devillé brouwt samen met vrouw en kinderen niet alleen geuze, maar ook een hele reeks andere bieren. Proef ze in café-brouwerij Den Herberg. Of zet je op het terras van café De Kluis aan het Kluisbos en proef eentje van de uitgebreide geuze- en lambiekkaart.

Op weg
Vertrek en eindig aan het station van Halle. Volg de virtuele knooppunten: 6 - 617 - 620 - 619 - 618 - 395 - 396 - 60 – 6.

Je verblijf
Les Eleveurs is een elegant hotel in Halle met zestien kamers. Kom na je wandeling tot rust in het gastronomisch restaurant waar lokale producten uit het Pajottenland en de Zennevallei centraal staan. 
www.les-eleveurs.be

3. Wildegistenwandeling

Je wandeling - 13,3 km
Landschappen die zo uit een Bruegeliaans schilderij lijken geplukt wisselen af met de magistrale kasteeldomeinen van Groenenberg en Gaasbeek. Het Pajottenland op z’n allermooist.
Bekijk de wandeling >

Even stoppen
Ze zweven hier in groten getale, de wilde gisten, want je hebt de lambiekbrouwerijen maar uit te kiezen: Brouwerij Kestemont, Brouwerij Lindemans, hoevebrouwerij ’t Guldenhooft en 4Pajot.

Op weg
Starten en eindigen doe je aan de Sint-Gertrudiskerk, Isabellastraat 39 in Schepdaal. Volg de knooppunten: 724 - 197 - 196 - 125 - 129 - 730 - 126 - 124 - 112 - 70 - 732 - 731 - 730 - 729 - 728 - 190 - 725 - 724.

Je verblijf
Geniet volop van de rust en de natuur van B&B St-Hubert, op een manege waar de Friese paarden voor dat tikkeltje meer zorgen. De oude conciërgewoning werd helemaal vernieuwd en modern ingericht met vijf mooie kamers. 
www.bbsthubert.be

4. Kesterbeekwandeling

Je wandeling - 8,1 km
Met de Kesterbeek als leidraad wandel je het glooiende, groene landschap van Beersel, Dworp en Alsemberg binnen. Door velden en bossen, met fraaie vergezichten over Brussel en het Pajottenland.
Bekijk de wandeling >

Even stoppen
De creatieve Gert Christiaens heropende het authentieke Bierhuis naast brouwerij Oud Beersel, vlakbij de wandeling. Het is een oergezellige én innovatieve stop met echte specialiteiten van de streek en een uitgebreid assortiment lambiek en geuze. Aan je vertrekpunt vind je een ander monument: café-restaurant Drie Fonteinen.

Op weg
Je vertrekpunt is het Herman Teirlinckplein in Beersel. Volg de virtuele knooppunten: 5 - 514 - 530 - 531 - 523 - 524 - 528 - 529 - 513 - 50 – 5.

Je verblijf
Logeren in een tiny house in het groen? Of kies je het voor de stijlvolle open loft? Dat kan bij Kluts Guesthouses in Alsemberg. 
www.kluts.be

5. Pol de Montwandeling

Je wandeling - 7,7 km
Schrijver en dichter Pol de Mont (1857-1931) beschreef de schoonheid van zijn Pajottenland. Van aan zijn geboortehuis wandel je onder meer door de beschermde natuur van de Kouterbroeken en langs watermolen Klapscheut, over dezelfde wegen als de dichter zelf.
Bekijk de wandeling >

Even stoppen
Brouwerij De Troch is zonder twijfel de mooiste brouwerij van de streek. Een familiezaak sinds Pieter De Troch in 1795 in de bierkuip roerde van deze knappe vierkantshoeve.

Op weg
Starten en eindigen doe je aan de Sint-Remigiuskerk, Pol De Montstraat in Wambeek. Volg de zeshoekige bordjes met rode opdruk.

Je verblijf
Een charmant vakantieappartement in het landelijke Borchtlombeek, waar de kronkelende wandelwegen je meteen naar de mooiste vergezichten leiden. 
www.hoekjeaf.be

Wandelen-in-Lambiekland