6x wandelen in de Hagelandse stadjes

En blijf wat langer 


Geen beter moment dan het najaar om de Hagelandse stadjes te verkennen. Geniet van de warme gloed van de stadslichtjes in de vroege avondschemering, terwijl je naar het restaurant op de hoek slentert. Of ga alvast kerstshoppen in de boetieks voor je de gezelligheid van je hartelijke logies opzoekt. Met deze wandelingen ontdek je de mooiste plekjes van zes Hagelandse stadjes. En blijf wat langer want ook buiten de stadsmuren valt er nog zoveel meer te ontdekken.

1. De Beeldenwandeling in Aarschot

De wandeling  - 3,5 km
Elk beeld vertelt een verhaal. Volg het beeldenspoor door de binnenstad en ontdek de spannende geschiedenis en donkere legendes van Aarschot.
Bekijk de wandeling >

Op weg
Starten en eindigen doe je aan het Stedelijk Museum van Aarschot, Elisabethlaan 103. Volg de zeshoekige bordjes met rode opdruk.

Blijf wat langer
Wist je dat Aarschot de molenstad van het Hageland is? Maak een fietstocht langs ’s Hertogenmolens, de watermolens van Schoonhoven en Leefdael, en de windmolens Moedermeule, Heimolen en de Witte Molen. Onderweg passeer je rasechte biercafés als brouwerijcafé Den Druppel, ’t Bruin Café en de Ierse pub Dubh-Linn.

Je verblijf
Het indrukwekkende watermolencomplex ’s Hertogenmolens werd gebouwd rond 1510 door hertog Willem de Croy. Een hoogst origineel hotel met een prachtig zwevend terras boven de Demer.

2. De Leeuwse wandeling in Zoutleeuw

De wandeling  - 3 km
Stap terug in de tijd naar het middeleeuwse Zoutleeuw. Bewonder de Lakenhalle, het Spiegelhuis, de Sint-Leonarduskerk (werelderfgoed!) en het stadhuis. Stuk voor stuk historische parels.
Bekijk de wandeling >

Op weg
Starten en eindigen doe je op de Grote Markt van Zoutleeuw. Volg de zeshoekige bordjes met rode opdruk.

Blijf wat langer
Want de geschiedenis van de stad blijft verbazen. Op de bodem van Het Vinnemeer ligt zelfs een volledig verzonken stad, volgens de legende althans. Het binnenmeer is een uniek natuurgebied vol kwetterende watervogels. De Halewijnwandeling (11,4 km) brengt je er helemaal omheen.

Je verblijf
Hof ter Wallen is een vakantiewoning in een authentieke Haspengouwse hoeve, met dikke muren, eiken balken, een piepende plankenvloer en een gezellige binnenkoer. En met kerkuilen in de oude schuur.

3. De Pelgrims- en Keerskattenwandeling in Scherpenheuvel

De wandeling  - 2 km
Een korte tocht langs alle blikvangers van hét bedevaartsoord van het land. Met natuurlijk de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, maar ook de Mariahal, het historische pand Gulden Vlies, de snuisterkraampjes, de waterput uit 1632 en meer haltes.
Bekijk de wandeling >

Op weg
Starten en eindigen doe je aan de basiliek, aan de Basilieklaan in Scherpenheuvel. Volg de zeshoekige bordjes met rode opdruk.

Blijf wat langer
En ga dauwtrippen in de Demerbroeken in Zichem, door de graslanden en moerassen. Onvergetelijk! Net als de abdij van Averbode trouwens, waar de paters je uitnodigen in hun bezoekerscentrum Het Moment.

Je verblijf
Er wacht je een zalige nacht in het stijlvolle herenhuis uit de jaren ’50, op amper 100 meter van de koepelbasiliek van Scherpenheuvel. B&B Mon Dieu heeft z’n naam niet gestolen.

4. De Vrouwenwandeling in Tienen

De wandeling  - 3 km
Ontdek wat mystica Beatrijs van Nazareth, zuster Anna Wielandt, priorin Anna Papadopoli, dichteres Julia Tulkens en zoveel meer opmerkelijke vrouwen betekenden voor de stad. Onderweg ontdek je de voornaamste bezienswaardigheden zoals de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk en het stadhuis.
Bekijk de wandeling >

Op weg
Starten en eindigen doe je aan de Streekshop, Grote Markt 6 in Tienen. Volg de zeshoekige bordjes met rode opdruk.

Blijf wat langer
Combineer je stadswandeling met een bezoek aan Hoegaarden en een wandeling door de holle wegen en het open landschap errond. ‘s Nachts kan je er zonder lichtvervuiling de sterren tellen.

Je verblijf
B&B Koeimet - op de Veemarkt, zoals de naam verklapt – ligt in het gezellige hart van de stad, in de schaduw van de Sint-Germanuskerk. Gastvrouw Jenny serveert je ’s ochtends enthousiast een stevig ontbijt.

5. De Oranjewandeling in Diest

De wandeling  - 5,1 km
Wist je dat Diest eeuwenlang het bezit was van de prinsen van Oranje-Nassau? Filips Willem van Oranje ligt zelfs begraven in de Sint-Sulpitiuskerk. Deze wandeling gidst je langs de rijkelijke gebouwen uit de praaljaren van de Oranjes.
Bekijk de wandeling >

Op weg
Starten en eindigen doe je op de Grote Markt van Diest. Volg de zeshoekige bordjes met rode opdruk.

Blijf wat langer
Want Diest is niet alleen een historische stad, ook een toffe shoppingstad met boetiekjes, streekproducten, conceptstores en grote Belgische modemerken. Op maat van flaneurs en foodies!

Je verblijf
Wat dacht je van een B&B op de Grote Markt zelf, met zicht op de Sint-Sulpitiuskerk? De Mout telt twee smaakvol ingerichte kamers – Holster en Koper – en een volledige studio.

6. De Zevenbronnenwandeling in Landen

De wandeling  - 10,3 km
Het zijn er meer dan zeven, de bronnetjes die hun naam geven aan de Zevenbronnenbeek. Deze wandeling volgt de beekvallei naar de landelijke dorpjes Walshoutem, Wezeren en Walsbets en de glooiende velden ertussenin.
Bekijk de wandeling >

Op weg
Starten en eindigen doe je aan de Sint-Jan-De-Doperkerk, Wezerenstraat in Walsbets. Volg de knooppunten: 615 - 616 - 617 - 621 - 622 - 620 - 619 - 618 - 615.

Blijf wat langer
De romaanse dorpskerkjes van Wezeren en Walsbets zijn echt stokoud. Ze werden allebei rond het jaar 1200 gebouwd en zijn sobere maar prachtige getuigen van een ver verleden. In de kerstperiode moet je zeker eens binnen een kijkje nemen naar de indrukwekkende kersttaferelen die er uitgestald worden. Tof om met de kinderen te doen. Landen is trouwens heel kindvriendelijk. Vraag bij het Belevingscentrum Rufferdinge naar de Vikingwandeling en beleef samen een avontuurlijke speurtocht in de stad. Of voel oeroude grond onder je voeten op het blotevoetenpad van Sinte Gitter, langs archeologische opgravingen, middeleeuwse motteheuvels en nieuwsgierige boerderijdieren.

Je verblijf
Het Aulnenhof is een bijzondere, karaktervolle hoeve uit 1739 in het landelijke decor van Walshoutem. Een stijlvolle feestlocatie – zoek je misschien nog romantische plek voor een trouwfeest? – met daarbij twaalf charmante kamers. Gastkoppel Ignace en Petra verwelkomen je als hun eigen vrienden, warm, hartelijk en gastvrij.