Het recept voor de perfecte wandelvakantie

Op wandeldriedaagse langs de streek-GR Hageland

Hou je van wandelen maar weet je niet goed hoe je dagtochten omzet naar een volleerde wandelvakantie? Ervaren wandelaar Koen deelt zijn ultieme tips, tricks en routes voor een meerdaagse wandeltocht in het Hageland die steeds blijft verwonderen.
 
 
 
Koen Jansens, 54 jaarkoen
Woont in Mollem
Grafisch ontwerper
Vader van drie jongvolwassenen
 

Hoe deel je je reis best op?

De streek- GR- Hageland is 158 km lang. Dat wandel je uiteraard niet in één stuk. Dus is het belangrijk om op voorhand goed te plannen hoeveel kilometer je elke dag wil stappen, en wat je die dag verder wil beleven. De streek is handig opgebouwd uit negen dagetappes. Ik koos voor een tocht van drie dagen: eerst van Tienen tot Drieslinter (16 km), dan van Drieslinter tot Ransberg (20 km) en vervolgens van Ransberg tot Diest (21 km).

Gaat dat wandelen na een tijdje niet vervelen?

Meerdaagse wandeltochten zijn op hun best wanneer ze vol afwisseling zitten. Wanneer ze cultuur, geschiedenis, natuur, streekproducten en avontuur combineren tot één beklijvend geheel. Zo wandelde ik de eerste dag van Romeinse tumuli naar de vergezichten van de Getevallei, stapte ik op dag twee langs prachtige gebouwen en al even mooie fruitboomgaarden en kuierde ik op dag drie van een moeras tot verstevigde stadswallen. Hoe kan je je dan vervelen?

Zorgt zo’n wandelvakantie niet voor stress?

Net het omgekeerde. Maar je moet goed voorbereid zijn. Van goede wandelschoenen tot een gps-track of wandelgids, van je logies tot je vervoer, alles moet op voorhand vastgelegd zijn. Dan kan jij je tijdens het wandelen focussen op genieten en je hoofd leegmaken. Ik begon en eindigde mijn etappes dicht bij een station zodat ik vlot op pad raakte. De eerste avond boekten we de gezellige B&B Leeuwerikenveld, slechts een kilometertje extra stappen en de tweede avond in Hoeve Ransberg, 81 meter hoog en dus goed voor heel wat prachtige vergezichten.

Je eigen wandelvakantie in het Hageland?

Ontdek logies in de buurt

streek-gr-hageland-foto