Wil je zelf aan de slag met WOI in de klas? Trek met je leerlingen naar het Belevingscentrum ’14-’18.
Voor je bezoek kan je in de klas het bredere verhaal van WOI aanbrengen aan de hand van de animatiefilm die we ook in het Belevingscentrum tonen. Je kan het voorbereidende document uit het educatieve pakket als leidraad gebruiken om deze geschiedenis te kaderen.
Het bezoek is opgevat als een zoektocht in kleine groepjes volgens doorschuifsysteem. Elk groepje krijgt een koffer met spullen en een woordenlijst. De spullen hebben een genummerd label met een opdracht. Hiermee doorlopen de leerlingen alle zalen. Ze noteren hun antwoorden in het antwoordboekje dat ze bij aankomst ontvangen.
Spelen is de universele taal van kinderen. Ook op de vlucht. De jonge productdesigner Emma Ribbens ontwikkelde voor hen het project Nomadlab, waarin kinderen met bouwpakketten uit ‘afvalmaterialen’ als doeken en karton hun eigen, veilige speelruimtes knutselen. Een boeiende workshop voor kinderen van de lagere school. Wil je het Nomadlab ook met je klas uitproberen, vraag dit dan bij je reservatie.
Het pakket biedt je ook concrete voorstellen voor naverwerking in de klas.
Je kan het hele educatieve pakket downloaden. Het omvat:
De Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei werkte samen met de lokale bibliotheken uit de regio een boekentrolley uit over de Groote Oorlog.
Nu kunnen ook de scholen buiten deze regio gratis een boekentrolley ontlenen in hun bibliotheek. De boekentrolleys zijn een ideale manier om als aanvulling op de inspiratiegids aan de slag te gaan met het WOI-thema in de klas.
De lerarenopleiding van Groep T ontwikkelde boeiende lestips bij de boeken.