Vicky Corbeel, sommelier, wijnconsulent en Wine Lady of the year 2015
Download de aromakaart
Lees hier alles over de Hagelandse wijn

___

Sommelier, wijnconsulent en Wine Lady of the year 2015. Vicky Corbeels (45) is een autoriteit op het gebied van wijn. Toch studeerde ze arabistiek en islamologie, en zag haar loopbaan er aanvankelijk heel anders uit. Pas op haar 32ste koos ze voor een carrièreswitch en schoolde ze zich om tot ‘Maître Sommelier des Vins et Spiritueux de France’. Ze adviseert wijnbouwers en restaurants, geeft lezingen en masterclasses, en … helpt de Hagelandse wijnbouwers graag een handje met de pluk en het beheer van hun wijngaard.
 
vicky-foto-bovenaan

Complex en vol aroma

“Waarom wijn? Bierliefhebbers beweren al wel eens dat bier complexer is dan wijn, maar ik durf dat te betwijfelen. Het is verbazend hoeveel aroma’s een wijndruif kan bevatten als de wijnrank op goede grond staat en in goede omstandigheden kan ontwikkelen. Wijn is een product waar veroudering en oxidatie een rol speelt, waar de verpakking mee de smaak bepaalt en waar de toewijding van de wijnbouwer cruciaal is. Als dat allemaal goed zit, zijn de mogelijkheden enorm. Het is de ambassadeur van de wijn in mij die spreekt als ik zeg dat wijn meer mogelijkheden heeft dan bier.”
 

Ecologisch geteeld

“Wijnbouwer Danny Van de Gaer is onze mentor. Een ancien in het vak, zijn vader André plantte al in de jaren 1970 zijn eerste wijnranken op de Houwaartse Berg. We wilden het kleinschalig aanpakken, zonder zware machinerie. En op een ecologische manier. Bijvoorbeeld: als het vriest dan vriest het, wij zullen dan geen dampende vuurkorven plaatsen. Gelukkig vormen de Hagelandse hellingen een natuurlijk wapen tegen vrieskou. Koude lucht stroomt naar beneden, naar het Demerdal. Hierboven is het net iets warmer en dat is goed voor de druiven.”
 vicky-foto1-klein

Momentum

Dat geldt zeker in het Hageland, waar de wijnbouw al jaren mee het landschap bepaalt. “Een wijnstreek met een ‘cool climate’ als het Hageland – en België – zet zich vandaag prominent op de wijnkaart. Het momentum is er. Sommeliers van alle gerespecteerde horecazaken zijn op zoek naar de finesse, de fijne smaken en zuren die deze wijnen te bieden hebben. Dat is wat de klant ook wil, liever dan zware wijnen met hoge alcoholwaardes.”
 

Klaar voor het klimaat?

De gevolgen van de klimaatopwarming hoeven niet negatief te zijn voor de Hagelandse wijn. Een graadje meer kunnen de wijnranken wel hebben. Maar toch houden de wijnbouwers er maar beter rekening mee, vindt Vicky. Ze schreef er in het kader van haar postgraduaat een paper over. “Ik wilde onderzoeken hoe de Belgische wijnbouwer rekening houdt met de klimaatverandering. Kunnen ze zich aanpassen, of treden ze al preventief op? Want de wijngaarden in het Hageland verplant je niet zomaar eventjes. Die staan er 10, 20 zelfs 40 jaar al. De oudste wijngaard vind je in Wezemaal.”
 

Het vakantiegevoel van de pluk

“Ik hou ervan om mee te oogsten. Als er straks geplukt wordt in wijngaard Ten Gaerde op de Houwaartse Berg, ben ik erbij. Het is een fysiek zware klus. Je werkt vaak gebogen of op je knieën tussen de spinnen en de wespen, en je knipt al eens in je vinger. Maar het is ook gewoon heel leuk. Wandelaars en fietsers spreken je aan en zijn verrast dat van de druiven lekkere Hagelandse wijn wordt gemaakt. Die babbels zorgen voor een beetje een vakantiegevoel tijdens de pluk.”
 
aromakaart_AFBEELDING

De Wijnmuur

“Een bezoekje aan het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn is een must als je alles van de wijn wil weten. De wijnbouwers van vzw Steenen Muur hebben hier hun thuisbasis. Met een beetje geluk zie je hen aan het werk: het binnenhalen van de oogst, het verwerken van de druiven, het maken van de wijn. Hun wijngaarden vind je op de Wijngaardberg in Wezemaal, beschermd door de befaamde Wijnmuur.”
 

Fietsen op de Houwaartse Berg

“Ik ben een fervente fietser, dus geniet ik volop van een fietstochtje langs de wijngaarden. Daar hoort af en toe een stevige klim bij in het prachtige, heuvelachtige landschap. Boven op de Houwaartse Berg heb je een knap zicht over de vallei. We hebben het al meegemaakt dat het aan de overzijde aan het donderen was terwijl wij fietsen in een heerlijk zonnetje. De ijzerzandsteen komt er soms letterlijk aan de oppervlakte. Uitkijken dus, op sommige paadjes hou je beter je fiets aan de hand.”
 

IJzerzandsteen

“De ijzerzandsteen in de bodem is het geheime wapen van de Hagelandse wijn. De ondergrond is even belangrijk als het zonlicht. Zonder gezond en sterk wortelgestel haalt de wijnrank niet de nodige voedingsstoffen uit de bodem. En die voedingsstoffen zitten in de diepte. Als de wortels hun weg moeten zoeken door de stenige ondergrond van het Hageland, sterken ze aan en mag je hoge verwachtingen koesteren. Er zijn wijnbouwers die zelfs met een Archimedesschroef door de laag ijzerzandsteen boren zodat de wortels geen andere keuze hebben dan heel diep te groeien. Of dat lekkere wijn oplevert? Dat moet je zelf ontdekken. Dus kom af, proef, bezoek een wijndomein, en geniet van de streek.”

Tips van Vicky

vicky-foto1-onderaan